2008-ban ugyanitt volt az ingatlanpiac

Hosszú ideig tartott a visszatérés, de ma már ugyanannyira pörög az ingatlanpiac, mint tíz évvel ezelőtt. Az állam is beszállt, egyes helyeken elővásárlási joggal fog élni.

A forgalom ugyanakkora, az árak nőttek

2018-ban 37 ezer lakást adtak el Magyarországon, amivel sikerült elérni a 2008-as szintet. A következő negyedévben valószínűleg még erősebb lesz a forgalom, hiszen ilyenkor szoktak csúcsra futni az eladások.

Az árak azonban máshol járnak, mint tíz éve: reálértéken 4 százalékponttal haladják meg a válság előtti értéket.

A legjobban az átlagos, 40-60 négyzetméteres lakások fogynak, de Budapesten szívesen nyitják ki jobban a pénztárcájukat az érdeklődők, és könnyű vevőt találni az egy kategóriával nagyobb, 60-80 négyzetméteres ingatlanokra is. Pest megyében ez utóbbi méretű otthonok a legnépszerűbbek.

Budapest egyébként felkerült a leggyorsabban dráguló városok világ ranglistájára. A 15,5 százalékos átlagos emelkedéssel a hatodik leginkább pörgő ingatlanpiaccal rendelkező nagyváros. (A leggyorsabban egyébként a világ talán jelenlegi legdivatosabb városa, Berlin drágul, utána a török Izmir következik.)

Mint korábban is írtuk, csekély egy hónap alatt el lehet adni ma Budapesten egy lakást, főleg ha átlagos méretű, társasházi, de két hét alatt sem boszorkányság eljutni a szerződéskötésig. A legfontosabb, hogy ne szakadjunk el a valóság talajától és olyan árat találjunk, amivel versenyképesek vagyunk a piacon.

Egy klasszikus 49 négyzetméteres otthon terasza (forrás: anapfenyillata.cafeblog.hu)

Megjelent az állam elővásárlási joga

Idehaza még szűkülhet az ingatlanpiac és mehetnek felfele az árak, mert az állam elővásárlási jogot jegyeztetett be nyolc világörökségi helyszínre. Már előfordult, hogy egy I. kerületi garázsnál kiderült a tulajdonosnak, az államnak elővásárlási joga van. Elvileg nem lakhatási célú ingatlanokra vonatkozik csak a rendelkezés, de így is érintheti például a garázzsal együttes házzal bíró tulajdonosokat.

A nyolc világörökségi helyszín közül a legtöbb nem érint sok ingatlantulajdonost, de a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, valamint az Andrássy út igen.

A hazai ingatlanárak egyébként egyetlen ponton nem érték el a tíz évvel ezelőttit: Kelet-Magyarországon a tégla építésű házak, lakások ára még mindig alacsonyan áll, szemben a panelekkel, amik jól fogynak.

Legyünk lazák, de tudatosak a pénzügyek terén

Az életben nagyon fontos, hogy tartsuk az egyensúlyt. Az egyik véglet éppúgy káros, mint a másik. Az anyagiak terén sem a túlzott könnyelműség, sem a nadrágszíj állandó összeszorítása nem egészséges.

Óvatosan a túlköltekezéssel

A tanácsadókhoz gyakran odakerülnek olyan emberek, akik hosszabb-rövidebb ideig elszakadtak a realitás talajától anyagilag. Sokan, hogy megengedhessék maguknak a költekezést, hogy meglegyen a nagy autójuk, ipadjuk, távol-keleti nyaralásuk, hajlamosak aránytalanul sok kölcsönt felvenni.

Elsősorban a fiataloknál nagy a kísértés, akik még nem kaptak pénzügyi ‘pofonokat’ az életben, és akik látják a közösségi médiában kortársaik gondtalan életmódját.

A pénzügyek terén ne az Instagram profilok vezéreljenek

A kölcsönök, hitelek terén mindig oda kell figyelnünk arra, hogy a megkapott pénzt vissza is kell majd fizetnünk. Olyan törlesztési időszakot és olyan törlesztőrészletet kell választanunk, amelyik az életmódunk, bevételeink mellett reális. Erre megvannak az aranyszabályok, amik általában mindenkire érvényesek: a jövedelmünk 10-20 százalékánál többet például biztosan nem fogunk tudni a havi részletek befizetésére félretenni.

Emellett válasszuk a kedvező kondíciókkal felvehető kölcsönöket – erre most szerencsére bőven van lehetőség. Komoly pozitívum, hogy ma már a bankoknak is figyelembe kell venniük olyan szabályokat, amelyek valójában a fogyasztói oldalt védik. Ezek megakadályozzák, hogy valaki becsődöljön pénzügyileg egy hitel miatt.

A könnyelműség tehát visszaüthet, de ugyanígy nem jó, ha nem használjuk, csak tartalékoljuk a pénzt. Főleg azokra jellemző, hogy erősen magukhoz szorítanak minden fillért, akiknek fiatalon alacsony életszínvonalon éltek és évekig takarékoskodtak, hogy egyről a kettőre jussanak. A kettőről azonban már nem mernek továbblépni, mert képtelenek kilépni a megszokott mintából.

Nehéz a pénz féltésével felhagyni

Ha rengeteget keresünk, de még mindig diszkont áron ruházkodunk, ha nem lazítunk, csak napi 12 órát dolgozunk, akkor nem kapjuk meg munkánk, erőfeszítéseink gyümölcsét. Amikor már van elegendő megtakarított tőkénk, lazítsunk, és élvezzük az életet. Nemcsak a bevételnövelés, az életszínvonal emelése is fontos. És ha költünk, azzal másoknak is munkát, növekedési lehetőséget adunk, ami vissza fog érkezni hozzánk.

 

Hogyan válasszuk ki a legkedvezőbbet a hitelek közül?

Paradicsomi állapotokat élhetnek át a kölcsön felvevők, ugyanis minden eddiginél jobbak a hitelek feltételei. Mire érdemes odafigyelni, ha kihasználnánk a jelenlegi kedvező ajánlatokat?

Bár az elmúlt pár évben a mélységbe szálltak alá a hitelek kamatai, az elővigyázatosság továbbra sem árt. Érdemes tudatosítani, hogy bár könnyen jutunk hozzá, amit megkapunk, az a bank pénze, amit egyszer vissza is kell adni.

Milyen lehetőségekből választhatunk?

Sokáig a személyi kölcsön olyan kategória volt, amire sokan nemet mondtak. Leginkább azért, mert igen magas, akár 15-20 százalékos THM jellemezte. Ma már a személyi kölcsönöket olyan kamatra kapjuk meg, mint 5-6 évvel ezelőtt a sokkal több papírmunkával, megkötéssel, valamint fedezettel járó lakáshiteleket.

Ezek a hitelek 3-5 nap alatt elintézhetőek és hozzáférhetővé válik a hitelösszeg. Jelenleg 6,9 százalékra is kapunk személyi kölcsönt, méghozzá fedezet és kezes nélkül.

Sokkal könnyebben felvehető
Sokkal könnyebben felvehető

(forrás: index.hu)

Ámde ma is vannak 20 százalékos THM-mel rendelkező ajánlatok. Nem kérdés, hogy nem érdemes ezeket választani, amikor sokkal jobbat is találunk a piacon.

Amit még jó tudni: nemcsak úgy érdemes kölcsönt választani, hogy egy darab számra, a THM mutatóra függesztjük a tekintetünket. Az olyan feltételek, mint hogy kell-e valamilyen banki termékre leszerződnünk, hogy mennyi ideig törlesztünk és ezt meg fogjuk-e tudni oldani, éppolyan fontosak, mint az, hogy változó-e a kamat.

A végig fix az igazi

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ellaposodó kamatok időszaka igen régóta tart, és ez hamis biztonságérzetbe ringatja az ügyfeleket. 2017-ben 45 százalékkal több hitelt vettek fel az emberek, mint 2016-ban. Ám figyelni kell arra, ha kezdetben alacsony is a THM, ha nem fixált a kamat, ez idővel emelkedhet. És mivel a lefele menő tendencia régóta tart, 1-2 évig még kellemesek lesznek a hitelek, de később várható a kamatemelkedés.

Épp ezért lakáshitelt éppúgy nem változó kamattal érdemes felvenni, mint személyi kölcsönt. Ha pedig mindenképpen egy jól induló, ámde változó kamatozású hitel mellett döntenénk, minél hosszabb kamatperiódusú változatra szerződjünk le. Tíz év múlva hálásak leszünk magunknak ezért a választásért.

Melyik kerületből nem költöznek el lakásvásárlásnál?

A magyarok közismerten ragaszkodnak az ismert környezethez és a ‘földijeikhez’. Az ingatlankereskedők is megfigyelték, hogy még a kerületen kívülre sem szívesen mozdulunk.

A teljes életformaváltás fehér holló

Arányaiban nagyon sokan tervezik a lakáscserét, és a jelenlegi mozgalmas piac is jelzi, hogy hatalmas érdeklődés van az új és használt ingatlanok iránt egyaránt. A növekedésre ráálltak az építőipari cégek is, és az átadott új lakások száma emelkedőben van. A kilátások talán még soha nem voltak ilyen jók a lakáshitelek terén, és az LTP (lakástakarék) vagy a CSOK is bővíti az ingatlan vásárlók lehetőségeit.

Arról viszont ritkán ejtenek szót a vonatkozó újságcikkek, hogy kevesen vállalják be, hogy komolyan változtassanak az életükön, és mondjuk a budai oldalról a pestire költözzenek, vagy mondjuk Győrből feljöjjenek a fővárosba.

Még Budapesten belül sem jellemző a nagyobb távolság megtétele költözésnél. A biztonságos környezetben mindenki szívesebben megmarad, ahol kiszámítható távolságra van a munkahely, nem kell a gyerekeknek oktatási intézményt váltani. Inkább csak a négyzetméter szám, a szobák számának emelése a cél, vagy netán hogy ne a szomszéd tűzfalára lásson rá az ember a konyhából.

Budafokról nagy az elmozgás

Vannak olyan kerületek, ahonnan inkább szívesebben eljönnek a költözködők. Budafok és Nagytétény nem annyira marasztaló környék, viszont a többség Érdre mozdul, amely kicsivel van kintebb, és jóval kedvezőbben az ingatlanárak.

A legragaszkodóbbak az újbudaiak, az angyalföldiek és a csepeliek. Hogy ebben mennyire van benne van az, hogy itt nem tudják – más kerületekkel összehasonlítva – versenyképes áron eladni a lakásokat, azon el lehet gondolkodni. 

Akik kerületet váltanak költözéskor, azoknak a mozgása két főbb irányba rendeződik. A belső kerületekbe – mind Terézváros, Erzsébetváros, Zugló – a fiatalok költöznek, a családosok pedig a nyugodtabb agglomerációt célozzák meg.

A fővárosból kiköltözők is jellemzően a saját környékükön választanak települést. Az Újpestiek számára Dunakeszi vagy Göd ‘célterület’, Dél-Budáról pedig Érdig, Érdligetig mozdulnak ki az emberek. A túlzott kockázatvállalás tehát nem jellemzi az ingatlanszakemberek szerint az új otthonba vágyókat, még település változtatás esetén sem.

 

A leghosszabb LTP futamidő is megérheti

Rendszerint figyelmeztetnek a szakértők, hogy magasabb hozamot eredményeznek a rövidebb lefutású LTP szerződések. Mikor érdemes a hosszabb lakástakarék mellett dönteni?  

Hamarabb használhatjuk a több pénzt

Van olyan eset, hogy testhez állóbb nekünk egy tíz éves szerződés, annak ellenére, hogy a legjobb hozamot egyértelműen a legrövidebb futamidővel lehet elérni. Más szempontok is lehetségesek, nemcsak az időarányos tőkenövekmény, avagy haszon.

A legrövidebb, 4-5 éves futamidő esetén a lejáratkor 1,25-1,56 millió forintos megtakarítással számolhatunk. Ez a betett összeghez képest aránylag komoly eredmény – olyannyira, hogy a hazai piacon kockázatmentes befektetéssel nem is érhető el több – , a megtakarítással elért hozam (EBKM) a 8-11%-ot éri el.

Nagyon sokan a hozamra utaznak, és ezt az opciót választják, illetve több szerződést nyitnak – családtagok nevére – párhuzamosan, és egymást követően. A 10 éves futamidő ideje alatt ugyanis két 5 éves futamidő is lemehet, és a kettő összességében többet hoz.

Előfordulhat, hogy nem annyira befektetési céllal, mint inkább jelképesen kötnénk LTP-t egy gyermeknek a családban, majd nem nyúlunk hozzá – és mire ‘leketyeg’ a tíz év, a kedvezményezett fel is nő.  Megjegyzendő, kiskorú esetében a szülők is kezelhetik a futamidő végén kivehető összeget, de leginkább csak gyámhatósági engedéllyel. Nincs egységes álláspont a bankok közt arról, használhatja-e a szülő a megtakarítást.

24.hu
Tényleg a gyerek lakás céljára megy a pénz

(forrás: 24.hu)

Az LTP-hez választható lakáskölcsön is

Amiért érdemes lehet a hosszabb verziót választani, az az opcionálisan kapcsolódó lakáskölcsön. A kivehető összeg nagysága arányos a megtakarítási időszak hosszával. A lehető leghosszabb, 10 éves szerződéssel 3,1 millió forint megtakarítást és 4,5 millió forint hitelt érhetünk el.

Ami nagyon kedvező, hogy a hitel felhasználásával nem kell a futamidő végéig várni, menet közben is rendelkezésre áll a kölcsön összeg. Természetesen ezt, ugyanúgy mint a lefutott szerződés végén kivehető pénzt csak lakáscélra lehet fordítani.

 

Egy hónap alatt elviszik a lakásokat Budapesten

Könnyedén lehet egy budapesti ingatlant értékesíteni jelenleg a fővárosban egy-két hónap alatt, de akár két héten belül is találunk vevőt. Az ingatlanpiac megállíthatatlanul pörög.

Visszaesés még nagyítóval sem látható

Hosszú ideje várják a szakértők és az érintettek, hogy – a hihetetlen mértékű emelkedés után – csökkenjen az érdeklődés az ingatlanok iránt, és lejjebb szálljanak az árak. Jelenleg semmi nem mutat arra, hogy lassulna a piac. Remek helyzetben vannak a tulajdonosok, könnyen találnak vevőt, főleg ha a legkeresettebb szegmensbe tartozik az eladásra kínált ingatlan.

Átlagosan egy vagy két hónap alatt talál gazdára egy lakás, de nem boszorkányság két hét alatt eljutni a szerződéskötés küszöbére a jelenlegi piacon.

A legfontosabb, hogy sikerüljön jól beárazni a lakást vagy házat. Vagyis se mi nem járjunk rosszul, se aránytalanul sokat ne kérjünk az ingatlanért, amivel elkedvetleníthetjük a vásárlókat. Ha ebbe ‘beletalál’ az eladó fél, ha nem rugaszkodik el a piaci áraktól, nagy érdeklődésre számíthat.

Az ingatlan továbbra is álombefektetés

Mindez egyértelműen arra mutat, hogy a ‘lakhatási’ célú vásárlások mellett pörögnek a spekulációs célú vételek. Jelenleg az ingatlan tűnik olyan stabil és jól jövedelmező befektetésnek, amire megéri áldozni, mégha az árak a magasba is szöktek. Nem véletlen, hogy sokan lakáshitel vagy LTP igénybevételével fektetnek ilyen vásárlásba.

A legkeresettebbek – azt lehet mondani, hagyományosan – a társasházi lakások, de most a panellakásokat is nagyon veszik. A két szobás, amerikai konyhás típus a jolly joker, ezt a relatíve kicsi lakás típust sokan keresik. Ezek jó befektetések is egyben, mivel mindig divatosak lesznek, és könnyű lesz eladni őket, ha egyszer pénzt szeretnénk csinálni a megvásárolt ingatlanból.

Az árak felpörgése miatt az ingatlankereskedők azt tapasztalják, hogy az átlagvevő egyre kijjebb keres egyre kisebb lakást. Ebből fakad, hogy a kistelepülések forgalma egyre élénkebb.

 

Össze lehet hasonlítani két lakástakarék előnyeit?

Az LTP-k komoly állami támogatáson nyugszanak, és jogszabályban lefektetett kereteik vannak. Ennek ellenére az egyik előnyösebb lehet a számunkra, mint a másik. Mik a fő pontok, amikre érdemes figyelni?

A lakástakarék nem egy uniformizált termék

Nagyon hasonló LTP-k közt is lehet különbséget tenni, és lehet a jobb megoldást választani. Amiben eltérések lehetnek, azok az alábbiak:

  • EBKM
  • Lakáskölcsön kondíciói
  • Akciók, kedvezmények

A hozam, azaz az EBKM eltérő aszerint, ha más a futamidő, mivel minél rövidebb futamidőt választunk, annál kedvezőbben alakul – a számunkra – a betett és kivett összeg aránya.

a százalék nem mellékes
a százalék nem mellékes

forrás: hvg.hu

A területen két nagyon népszerű szolgáltató például más-más módon közelíti meg a lakástakarék hosszának kérdését. A Fundamenta jellemzően hosszabb futamidőkkel kínálja az LTP-t (50, 62, 79, 97, 120 hónap), mint az Erste (48, 60, 72, 96, 120 hónap). Ez hatással van az elérhető hozamra is.

48 hónapra 10,49 % az EBKM, 120 hónapra 5,11 %, azaz minél nagyobb pénz fekszik a számlán, arányosan annál kevesebbet hoz a betett összeg utáni állami támogatás.

LTP-t köthetünk hitellel kombinálva vagy anélkül

A szerződéses összeg két részből tevődik össze, a megtakarított összegből és a lakáskölcsönnel megkaphatóból. A Fundamentánál például magasabb összegű kölcsön igényelhető, párosítva az LTP-vel, és itt a hitelkamat túlzás nélkül szenzációsnak mondható: 3,5 %. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a hitel mindig opcionális, anélkül is elérhető ez a szerződés.

Az LTP Achilles-sarka a számlanyitási díj, ugyanis az egy elég magas összeg, amit nyitáskor be kell fizetni. Mindegyik bank kínál időről időre akciókat, amikor elengedik ezt a díjat, érdemes ezeket a lehetőségeket figyelni. Az OTP például év elején tette ingyenessé az LTP nyitást, de csak akkor, ha 14 év alatti gyerek a kedvezményezett.

Érdemes egyébként megfontolni, hogy ha feltételekhez kötött a díjelengedés illetve minden más akció – például kapcsolt termék megvásárlásához – ténylegesen mennyit nyerünk, és mekkora plusz költséggel jár ez nekünk.

 

A Transferwise bankkártya nemsokára élesedik

A Transferwise az egyik vezető deviza küldő szolgáltatás, amelynél immár bankszámlát is lehet nyitni, sőt bankkártya is létezik már.

A Transferwise Borderless keretében már több országban nyithatunk számlát, 15 féle devizában, és nem mellékesen: ingyen. A számla tökéletesen alkalmas arra, hogy például euróban tranzakciókat hajtsunk végre, és a ki- és bemenő utalások esetében mindegy, melyik ország melyik határán innen vagy túl vagyunk. Ideális megoldás ez, hasonlóan a pénzküldő szolgáltatásokhoz, például a külföldön a világ bármely pontjára dolgozó vállalkozók – digitális nomádok – számára.

Itthon még nem igényelhető, de már használható

Időközben tesztüzemben a számlatulajdonosok kipróbálhatják már a kártyát is. Az ígért kondíciók:

  • ingyenes számlanyitás
  • Ingyenes kártya igénylés
  • Ingyenes pénz rátöltés és utalás fogadása
  • deviza váltás 28 deviza között 0,35-1% jutalék mellett
  • utalás egyező devizában 0,6 EUR-ért
  • ingyenes “overseas” készpénz felvétel a teszt időszakban
  • maximum 200 GPB/hó erejéig a teszt időszakon kívül

Ha kártyát igénylünk mint Transferwise ügyfelek, akkor azonnal le is generálódik a kártya és már használhatjuk is online, amint megadtuk az adatainkat. Az Egyesült Királyságból pedig valós formában is elpostázzák a kártyát pár napon belül, ekkor már aktiválni is tudjuk, és PIN kódunk is lesz.

Az ATM-ek debit mastercardként ismerik fel a kártyát, azaz egy igazi bankkártyának fogadják el Magyarországon is. Mivel több devizában is tárolhatunk a számlán pénzt alszámlákon (így forintban), akár azt is kiválaszthatjuk az automata esetében, melyik pénznemben vennénk fel a kért összeget.

A briteken tesztelik

Láthatóan tehát ez már egy következő generációs szolgáltatás, és ami a legkülönlegesebb benne, szinte ingyen. A brutális banki automatás deviza felvételi díjakról elfeledkezhetünk. Ha euróban érkezik a kártyára utalás, forintban ezt 0,7 százalékos díjon vehetjük fel, ez is több mint versenyképes.

Ki juthat hozzá a kártyához? A béta teszt állapotban levő szolgáltatást egyelőre csak angliai lakcímmel rendelkezők igényelhetik, de nemsokára az egész EU-n belül elérhető lesz.

Szabadon költhető hitelt keres?

Ha mindenképpen mobilizálható pénzösszegre van szükségünk, nem feltétlenül szeretnénk ezt úgy megkapni, hogy közben fedezetként az ingatlanunkat fel kelljen ajánlani.

Ne menjen át a bank tulajdonába a lakás

Amennyiben a bankhoz fordulunk kölcsönért, a szabad felhasználású jelzáloghitel és a személyi kölcsön a két szóba jövő opció.

Egyszerűbbek, könnyebben felvehetőek azok a hitelek, amelyek nem igényelnek sem kezest, sem fedezetet. Ami még nagyon vonzó, és biztonságot szavatol, az a fixált kamatozású, más néven fix hitel. Ezt a megoldást választva kikerülhetjük az árfolyam ingadozásokból eredő törlesztőrészlet-növekedéseket. 

A jelzáloghitel már nevében is hordozza, hogy zálogot kell letennünk, méghozzá, hogy a bank kellően bebiztosítsa magát, egy jelentős értéket képviselő ingatlant. Az ingatlan értéke nem lehet 5 millió forint alatt, azaz egy kis hétvégi vityilló nem elegendő biztosítéknak.

Ingatlannal nem mindenki rendelkezik

Ennek a hitelnek az előnye, hogy magasabb összeget is fel lehet venni, ám hátránya, hogy a fedezet felmérésének és más papírmunkáknak az időigénye miatt egy-másfél hónap, mire elintéződik. No és nem kevés tennivalót ad az ügyfélnek, hogy bizonyítsa hitelképességét.

A személyi kölcsön esetében viszont rövidebb a procedúra, és biztosak lehetünk abban, hogy érintetlen marad minden, a család tulajdonában levő ingatlan. Az is lehet, hogy nincs olyan ház, lakás a birtokunkban, ami bevonható a hitelügyletbe mint jelzálog. Ha mondjuk bérlakásban élünk, viszont a jövedelmünk magas, akkor ez a lehetőség adott a számunkra.

Mindenki megfizethető hitelt keres

A személyi kölcsönnél kicsit korlátozottabb a felvehető összeg, 7 millió forintig kaphatunk kölcsön pénzt.

Ma már a bankkölcsönök THM mutatója nem kétszámjegyű, azaz reális kamatért is kaphatunk hitelt. A törlesztőrészletet nem tudjuk pontosan előre kinyerni az online kalkulátorokból, mivel ez függ a jövedelmünktől, és több más hitelképességi mutatótól.

Árnyalja a képet, hogy a jelzáloghitelnél egy komolyabb induló költséggel is kell számolnunk. Az értékbecslés, jelzálog bejegyzés, tulajdoni lap, közjegyző díja mind az ügyfélre hárul. A személyi kölcsön elintézése tehát egyszerűbb, gyorsabb és anyagilag sem megterhelő.

A legjobb ajánlatok törlesztőrészlet tekintetében a személyi kölcsön és szabad felhasználású jelzáloghitel esetében – meglepő módon – nem mutatnak erős különbséget. Ám minél magasabb a hitelösszeg, annál drágább a személyi kölcsön.

Trükkös vevők az ingatlanpiacon

Nagy körültekintést igényel leendő otthonunk kiválasztása. Az utóbbi időben még egy plusz tényező igényel nagy figyelmet az ingatlanpiacon: milliókkal fizethetünk többet, ha bedőlünk egy szerződéskötési trükknek.

Sokan beszállnának a lakóparkokba

Hatalmas pörgés jellemzi a piacot,  épp ezért rengetegen vesznek fel lakáshitelt – 39 %-al többen igényeltek ilyen típusú hitelt tavaly, mint egy évvel korábban – , és a lakástakarék pénztár szerződések száma is megugrott. Nagy az érdeklődés minden típusú ingatlan iránt. A panelt úgy viszik, mintha tégla építésű lenne, a telkek éppúgy elkelnek, mint a házak és lakások. Az újépítésű otthonok valóságos sztárok, nem nehéz gazdát találni nekik.

Ha nem figyelünk oda, a reális árszintnél jóval magasabban jutunk társasházi lakáshoz. A hvg.hu cikke szerint a spekulánsok az első 10 százalékos vételárrészlettel lekötik az építés alatt álló, vagy még csak a tervasztalon létező fejlesztéseket. Majd mikor az árszínvonal tovább emelkedik – ami jellemezte az elmúlt kettő-másfél évet –  még az átadás előtt felárral eladják a lakásokat. Vagyis ‘lefoglalózzák’ a sikeresnek induló lehetőségeket, és mások ezekhez csak milliós többletért jutnak hozzá.

move-2481718_960_720
Nem az költözik be, aki lefoglalta a lakást

kép: pixabay.com

Csak az igazi vevőknek kínálják olyan áron, hogy megérje

A trükközés nem törvénytelen, mindössze némileg bonyolult, mivel az első részlettel bejegyzik az illető tulajdonrészét a földhivatalban, és jogviszony köttetik a fejlesztő és a vásárló között, amit aztán meg kell szüntetni, illetve átadni.

Bukni is lehet a spekuláción, mivel ha nem olyan projektet választ az áremelkedésre játszó vevő, amit aztán megrohamoznak az érdeklődők, akkor nem jön be a lakásonkénti akár 5 milliós bevétel.

Egyes ingatlanfejlesztők úgy próbálják kiszűrni a lakásokon nyerni szándékozókat, hogy azoknak biztosítanak kedvező árat már az első részletnél, akik néhány évig az ingatlanban élnek majd. Így a 10 százalékos felárral történő eladásra már jóval nehezebb kuncsaftot találniuk a pszeudo-lakásvásárlóknak.